četrtek, 17. maj 2012

PRVIČ NA TRIATLON?

Vse informacije o TRIATLONU ZA POKAL ISTRE 2012 s klikom na: INFO & NEWS

Nekaj osnovnih informacij za tiste, ki boste prvič vstopili v SVET TRIATLONA …


Najprej naj vas seznanimo, da bomo organizatorji za novince na dan prireditve prikazali tudi potek menjave in seveda odgovorili na vsa vaša vprašanja. Tako, da bodite brez skrbi…

Vsak tekmovalec ob prijavi prevzame elektronski čip, ki si ga nadene okoli gležnja. Zaradi lažje identifikacije je tekmovalec še dodatno označen s številkama na ramenu in stegnu. Kolo in ostalo opremo, potrebno za kolesarjenje in tek, si pripravi v menjalnem prostoru. Tekmovalec lahko kolesarske čevlje, očala, čelado in ostalo kolesarsko opremo namesti tudi na kolo (npr. na balanco). Dovoljene so vse vrste koles. Obvezna je uporaba kolesarske čelade in zgornjega dela oblačila. Običajno tekmovalci nosijo kopalke in majico ali triatlonski dres.

Če je le mogoče štartajo vsi udeleženci hkrati. Plavajo v kopalkah ali triatlonskih dresih, ob nizkih temperaturah vode pa v skladu s pravili tudi v neoprenskih plavalnih oblekah. Dovoljene so vse plavalne tehnike. Ko tekmovalec premaga plavalno progo, steče v menjalni prostor, kjer si obuje kolesarske čevlje, obleče majico, nadene čelado in jo tudi zapne (in očala), vzame kolo in prične s kolesarjenjem. Na kolo se lahko povzpne šele, ko prečka črto, ki označuje konec menjalnega prostora (»mount line«) in mora sestopiti s kolesa pred črto, ki označuje začetek menjalnega prostora (»dismount line«).

Ali je vožnja v zavetrju sotekmovalcev dovoljena, določi organizator tekme – praviloma je dovoljena na vseh krajših tekmah (na naši tekmi zavetrje bo dovoljeno). Po prevoženi kolesarski progi se tekmovalec pripelje do omenjene črte, kjer mora stopiti s kolesa. Kolo odloži na stojalo, sname čelado, se preobuje v tekaške copate (s seboj lahko vzame tudi gel, ki ga zaužije v prvih kilometrih) in steče na tekaško progo. Po prehodu čez ciljno črto se zabeleži dosežen čas, na podlagi katerega se izračuna uvrstitev v absolutni konkurenci in v njegovi starostni kategoriji.

Pri ŠTAFETNEM SPRINT TRIATLONU (v našem primeru: 750m plavanja/ 21,5km kolesa/ 5km teka), kjer lahko ekipo štafete sestavljata 2 tekmovalca (primer: 1. član ekipe - plavalec in kolesar, 2. član ekipe - tekač ali drugačna razporeditev disciplin znotraj ekipe) ali 3-je tekmovalci (plavalec, kolesar in tekač) je zadeva nekoliko drugačna. Ko prispe plavalec iz vode, ga kolesar pričaka v menjalnem prostoru, ki je posebno označen za štafetne ekipe in si predata čip. Nato se kolesar odpravi na kolesarsko traso in »opravi svojo nalogo«. V menjalnem prostoru ga pričaka tekač, kjer si tekmovalca predata čip in se odpravi na tekaško progo. Enako velja tudi za ekipo, ki sestavljata dva tekmovalca.

In še pomembno pravilo… J
Golota v menjalnem prostoru je prepovedana razen v primeru, ko je v menjalnem prostoru na voljo tudi poseben predel namenjen preoblačenju.

Za več informacij smo vam na voljo prek telefona 041/547-721 ali elektronske pošte sd3sport@gmail.com.

Del besedila je povzet po tekmovalnem pravilniku TZS.

Športen pozdrav! J   
Leni Fafangel 

Ni komentarjev: